Vlk obecný (Canis lupus)

24.11.2013 14:32

Vlk obecný je nejznámější vlk u nás, který se vyskytuje částečně v Beskydech, přes Slovenko, do Ruska. Vlk obecný žije ve smečkách až o 20 jedincích. V České republice je kriticky ohrožený. Vlk obecný je největší evropská psovitá šelma.  Vlka obecného můžeme vidět však jen vzácně a je přísně chráněn, protože v Beskydech je jen 50 kusů vlků a se Slovenskem a Ruskem jich je dohromady jen kolem 100 kusů. Nejsou to moc vytrvalí běžci a proto svou kořist štvou celé hodiny vlčím krokem, dokud kořist nepadne únavou .
Každý vlk ve smečce má své postavení a jen dominantní samec a samice se mohou pářit a mít mláďata.    Úmrtnost v prvním roce života je 60-80% a i dospělí jedinci často zahubí nemoci, jako je vzteklina.
Ačkoliv vlk obecný budil v lidech vždy respekt, až strach, na člověka neútočí.

 

 

 

Tělesné rozměry

 

  • Délka : 180–270 cm
  • výška v kohoutku : 70–105 cm
  •  hmotnost : 30–80 kg 

Soubor:06 Elk Hunt (194).JPG

 

Rozmnožování

 

Vlci  jednotlivé páry spolu zůstávají až do smrti jednoho z partnerů. Poté si hledají jiného. Samice zabřezávají ve volné přírodě obvykle po dosažení věku dvou let, v zajetí to může být podstatně méně. Mají pak jeden vrh do roka.

Doba páření probíhá typicky koncem zimy. V té době dochází obvykle k dočasnému rozpuštění smečky. V období březosti, které trvá 62–75 dní, se samice většinou zdržují v okolí doupěte. Vrhají nejčastěji 5–6 vlčat. Mláďata se rodí hluchá a slepá, váží 0,3–0,5 kg a smysly získávají po 9–12 dnech. Po třech týdnech poprvé opouštějí doupata. Samice do té doby zůstávají u nich a o přísun potravy se jim starají samci. Po 1,5 měsíci už jsou vlčata dostatečně rychlá a obratná, aby dokázala uniknout například před člověkem.

 

 

Potrava

 

Loví jeleny, soby, losy, zajéce, bizony, pižmoně, srny, divoká prasata, králíky, sviště, bobry někdy i ryby,zabíjí i lišky, kuny, lasičky, jezevce, když není co žrát nepohdnou ani hmyzem a mršinmi občas si dají i ovoce.  V jídle jsou velmi přizpůsobiví a v lovu vynalézaví. Pokud mají šanci, tak zabíjejí i lidmi chovaný dobytek. To je jeden z důvodů, proč jsou tradičně obávaní a po staletí byli nenávidění. Vlk může najednou sníst zřejmě až 10 kg masa. Průměrná spotřeba jedince na den je 1,5–2 kg masa. Když je potřeba, vydrží dlouho hladovět. Nemusí žrát klidně dva týdny, aniž by je to nějak oslabilo a omezilo jejich aktivitu.